Spring naar inhoud

Het mysterie van roulette

Waar de echte wortels van het spel roulette liggen, is vooralsnog een mysterie. De meest geaccepteerde versie van de geschiedenis van roulette is dat de eerste versie is gecreëerd door de Franse wiskundige Blaise Pascal. Pascal leeft in de 17e eeuw toen hij druk aan het werk was met zijn uitvindingen zowaar een klein spelwiel uitvond (vandaar de naam roulette, dit betekent ‘klein wiel’ in het Frans). Echter, er is ook bewijs gevonden dat oudere bevolkingen al spellen speelden die gelijk waren aan het hedendaagse roulette. Welke theorieën omtrent dit spel zijn er wereldwijd nog meer te vinden?

Een Chinese samenzwering of een uitvindingen van de Romeinen? 

Roulette Wiel

Veel mensen geloven dat roulette is gebaseerd op een eeuwenoud Chinees bordspel waarbij je 37 dierenfiguurtjes moest herordenen in een magisch vierkant met nummers – nummers met een totaal van 666. Het spel werd ontdekt door Domicaanse monniken die zich volledig in het Chinese leven gestort hadden. Vervolgens werd spel samen met alle kennis overgebracht naar Europa. Helaas kan niemand specifieke informatie vinden over hoe het originele Chinese spel echt gespeeld werd. De monniken die het meebrachten zouden het uiterlijk hebben veranderd door van het vierkant een cirkel te maken en een speciaal vakje toe te voegen voor het getal nul. Het probleem met dit verhaal is dat ook de vroegste versie van de Franse roulette al een nul én een dubbel nul vakje had, dus het verhaal over het eeuwenoude Chinese spel kan zomaar eens onwaar zijn. Toch is het feit dat de alle nummers opgeteld op het moderne roulette rad samen 666 vormen po zijn minst cryptisch te noemen. In vogelvlucht over naar de Romeinen: het was in het oude Rome niet bepaald een pretje om soldaat te zijn. Je had niet alleen een lage levensverwachting, je moest ook nog eens constant je kameraden zien sterven. Dit was al meer dan genoeg om te zien dat het moraal van de Romeinse soldaten een boost nodig had. Zodoende mochten de soldaten buiten het gevechtsveld zoveel mogelijk plezier maken. Eén van die plezierige bezigheden was het draaien van een schild of een wagenwiel, wat dichtbij de uitvoering van hedendaags roulette in de buurt komt.

De oude Grieken of toch de Fransen? 

Roulette tafel met chips

Ook Griekse soldaten hadden zo hun aandeel in het bedenken van gokspellen wanneer ze geen speren en pijlen aan het ontduiken. Eén van die spelletjes lijkt ook opvallend veel op roulette. Soldaten tekenden symbolen in hun schild, plaatsten dit schild dicht op de grond en plaatsten er een pijl naast. Iemand draaide aan het schild en de winst ging naar degene die had ingezet op het symbool het dicht naast de pijl. Zowel de Romeinse als de Griekse variant hebben veel overeenkomsten met modern roulette, maar er is jammer genoeg niet genoeg bewijs te vinden dat het spel zeker hier vandaan is gekomen. Dan komen we toch weer terug in Frankrijk. Roulette zoals wij dat nu kennen is bedacht door de Fransen, vandaar de naam dus. Echter, de uitvoering en de spelregels zijn duidelijk beïnvloed door twee andere spellen die veel werden gespeeld in het 17e-eeuwse Europa. Deze ‘Roly Poly’ en ‘Even-Odd’ werden beide gespeeld door een flinke draai aan een wiel te geven en in te zetten op de uitkomst bij stilstand. Blaise Pascal was naast wiskundige ook nog een fanatiek gokker, dus hij zal ongetwijfeld op de hoogte zijn geweest van deze spellen toen hij zijn kleine wiel uitvond. Toen in de 18e eeuw de strenge gokwetten werden versoepeld, deed het roulettespel zoals wij het kennen direct zijn intrede in de casino’s met ongekende populariteit tot gevolg.